nedjelja, 30. studenoga 2014.

Montserrat Caballe

Maria de Montserrat Vivana Concepcion Caballe i Floch je rođena 12. travnja 1933. godine u Barceloni u Španjolskoj.  U Barceloni se školovala na Conservatoriju Superior de Musica del Liceu usavršavajući tehniku bel canta (lijepog pjevanja).

Ona je katalonska operna pjevačica. Godine 1956. pridružila se operi Baselu. 1957. godine proslavila se ulogom Mimi u Puccinievoj operi La Boheme.

Proslavila se ulogama u operama Rossinija, Bellinija i Donizettija. Godine 1966. je u Španjolskoj proglašena Damom Kraljevskog reda Izabele Katoličke. Nositeljica je i brojnih drugih visokih državnih odlikovanja, stručnih priznanja i nagrada.

Danas je angažirana kao UNESCO-ova ambasadorica dobre volje. U Barceloni je utemeljila zakladu za pomoć djeci.

Udala se 1964. za Bernabea Martija, s kojim ima kćer Monserrat Marti, koja je također sopranistica.

Evita Peron

Evita Peron rođena je 7. svibnja 1919. godine u mjestu Los Toldosu kao Eva Maria Duarte. Rodila se u predgrađu Buenos Airesa kao peto dijete u obitelji. Kada je imala svega 15 godina počela je putovati po Buenos Airesu, kada se suočila s velikim problemom nedostatka obrazovanja i veza. Počinje zarađivati kao glumica u radio-dramama i sapunicama.

Svog je budućeg supruga, argentinskog pedsjednika  Juana Dominga, upoznala na dobrotvornoj večeri. Ubrzo su se vjenčali, krajem listopada 1945. godine. te je postala prva dama Argentine od 1946. godine do svoje smrti 1952. godine. Umrla je sa samo 33 godine zbog raka.

Bila je aktivistica koja je sudjelovala u sindikatima. Osnovala je zakladu koja je pomagala siromašnima i koja je izgradila preko tisuću domova i škola diljem Argentine. Poznata je kako je osigurala zdravstvenu zaštitu i za najbjednije slojeve društva. Bila je i veliki borac za prava žena.  Ostala je zapamćena kao netko tko je zaista učinio nešto za svoj narod.

Charlie Chaplin

Charles ˝Charlie˝ Spencer Chaplin rođen je 16. travnja 1889. u Walworthu u Londonu. Roditelji su mu radili kao zabavljači. Otac umire. Seli se majci i polako razmišlja o karijeri zabavljača.

Počinje nastupati u Americi s glumačkim društvom. Prvi je put nastupio ma filmu u komediji ˝Making a living˝, 2. veljače 1914. godine.

Charlie je jedan od najkreativnijih i najutjecajnijih osoba u nijemom filmu. Karijera mu je trajala 65 godina.

Njegov glavni lik bio je ˝Skitnica˝, lutalica otmjenog držanja i džentlmendskog ponašanja. U ulozi Skitnice nosi uski kaput, prevelike hlače i cipele, polucilindar i štap, a zaštitni su mu znak brkovi.

Poznat je kao i veliki ljubitelj sporta. Igrao je tenis, puno plivao i malo pio.

Zadnji film je snimio 1967. godine  ˝Grofice iz Hong Konga˝.

Dobio je Počasnog Oscara za film Cirkus 1929. godine,te Oscara za životno dijelo Svijetla pozornice 1952. godine. Osvoji je nagradu Udruge filmskih kritičara New Yorka za najboljeg glumaca za film Veliki direktor 1940. godine, te Zlatnog lava za životno dijelo 1972. godine.

Umro je na Božić 1977. godine u Veveyu u Švicarskoj, u dobi od 88 godina.

subota, 29. studenoga 2014.

Bjarne Stroustrup, Wally Feurzeig i Seymour Papert

Bjarne Stroustrup je računalni znanstvenik. Rođen je 30. prosinca 1950. u Aarhusu u Danskoj. Tvorac je C++ 1890. Obrazovao se u Aarhus sveučilištu, Chuchill koležu, pa u Sveučilištu Cambrige. C++ je programski jezik. Prvotvorno je razvijen u labaratoriju telekomunikacijske tvrtke Bell. C++ je porširenje jezika C, pa mu je bio orginalan naziv C s klasama. C++ je dobio to ime krajem 1983. U listopadu 1985. godine je jezik predstavljen u knjizi The C++ Programming language.




Wally Feurzeig i Seymour Papert su tvrci Loga. Logo je programski jezik. Osnovali su Logo 1967. godine. ima više vrsta Loga kao MSW Logo, FMS Logo, UCB Logo, ELICA Logo i drugi.

Wally Feurzeig je rođen 10. lipnja 1927. u Chicagu u SAD-u, a umro je 4. siječnja 2013. 

Seymour Papert je rođen 29. veljače 1928. u Pretoriji u Južnoj Africi.


Teen Beach Movie

Redatelj: Jeffrey Hornaday

Glavni glumci: Ross Lynch, Maia Mitchell

Kratak sadržaj: Brady i Mack su najbolji prijatelji. Mack je obećala tetki nakon majčine smrti da će otići u privatnu školu koju njena majka nije završila. Sada je vrijeme odlaska, a Brady je protiv toga. Prije odlaska Mack nije mogla propustiti velike valove, ali niti Brady. Ona tako zajaše na val kad odjednom se stvori oluka. Brady odmah uzme gliser i da će je spasiti. Izronili su i preživjeli, ali primijetili su da je nešto drukčije, nema oluje i nema ljudi. Stvorili su se u Bradyevu najdražem filmu West Side Story. Film je iz 1961. godine. Došli su u dvoboj bajkera i surfera koji se bore za mjesto u lokalu Big Momma's. Trebaju smisliti kako se vratiti natrag u  2104. To postižu tri dana nakon što su došli jer tada će negativac stvoriti veliku oluju. Vratili su se i  Mack je odlučila da će ostati s djedom i Bradyem i prekršiti tetkino obećanje.

Sviđa mi se ta energija i rasplesanost te ljubav između Bradya i Mack. Taj film mi se svidio jer se puno pjeva. Glazba je onakva kakvu ja slušam. Moja najdraža osoba glumi u filmu (Ross Lynch).  

Moji hobiji


Moj najdraži hobi je nogomet. Počela sam igrati nogomet od kad sam prohodala i prvi put čula za riječ lopta. Uostalom moja prva riječ je i bila LOPTA. Sada redovito igram nogomet, ali ne još u klubu nego samo vani ispred kuće, na livadi s prijateljima i obitelji. 



Hobi mi je i programiranje. Znam dva programska jezika FMSLogo i C++. FMSLogom se bavim od 4. razreda, a C++ od 5. razreda. Sudjelovala sam na županijskim natjecanjima i postigla dobar uspjeh. Prošle godina bila sam na županijskom natjecanju iz C++. Natjecanje se održavalo u OŠ Brestje Sesvete i postigla sam 38. mjesto.